Over Ad Appel Taaltrainingen


Ad Appel Taaltrainingen is in 2012 opgericht door Ad Appel.

Sinds 2016 zijn Ad Appel en Kirsten Verpaalen compagnons.

Samen met onze deskundige en ervaren docenten helpen zij in Aerdenhout en sinds juni 2020 ook online cursisten met het leren van Nederlands en/of het halen van het basisexamen inburgering, het inburgeringsexamen of het staatsexamen NT2.

In 2014 verscheen het vernieuwde boek ter voorbereiding op het 'Basisexamen inburgering' (A1).

In 2017 kwam het vervolg hierop voor het 'inburgeringsexamen A2' uit. 

In 2019 is het studieboek inburgering A1 verschenen. Dit boek is een bewerking van het boek basisexamen inburgering, dat bedoeld was als voorbereiding op het gelijknamige examen bij een Nederlandse ambassade in het land van herkomst. De bewerking heeft veel extra lees- en luisterteksten en bevat nieuwe oefeningen die het boek nog geschikter maken voor gebruik in Nederland door vluchtelingen en expats. Een vereenvoudigde versie (voor alleen luisteren en spreken tot niveau A1) kwam datzelfde jaar uit - basis inburgering.

Van het boek 'inburgeringsexamen A2' verscheen in 2020 de update inburgering A2.

Ad Appel

Ad Appel is in 1954 in Baarn geboren.
Tussen 1974 en 1981 studeerde hij culturele antropologie met als specialisme Arabische Taal en Cultuur.
Van 1988 tot 1992 deed hij de lerarenopleiding Nederlands met specialisme NT2. Sinds 1991 is hij gaan werken als docent Nederlands als Tweede Taal (NT2) en inburgering.
Hij werkte tussen 1991 en 2007 als leraar NT2 voor ROC’s en particuliere taalinstituten. Ook was hij in die periode enkele jaren vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Amsterdam.
Tussen 1999 en 2014 was hij gecertificeerd examinator voor het Staatsexamen NT2 in opdracht van CITO en Bureau ICE.
In 2006 werkte hij bij CINOP in Den Bosch als coördinator tijdens de implementatie van het basisexamen inburgering. Hij was daar verantwoordelijk voor de beoordeling door menselijke beoordelaars in de periode dat de Toets Gesproken Nederlands werd ingevoerd. Sindsdien heeft hij dagelijks ervaring met het basisexamen inburgering.
Vanaf 2008 heeft Ad resultaatgerichte eigen leermethodes ontwikkeld. Met behulp van eigen lesmateriaal en oefentoetsen geeft hij privélessen en lessen in kleine groepen studenten die zich voorbereiden op inburgeringsexamens of staatsexamen NT2. Veel materialen heeft hij de laatste jaren verspreid via www.adappel.nl en via Facebook.


Kirsten Verpaalen

Kirsten Verpaalen werd in 1974 in De Bilt geboren.
Zij studeerde van 1992 tot 1997 culturele - en sociale antropologie (drs.), met bijvakken Russisch en Ruslandkunde. Ze heeft een uitstekende kennis van de Russische taal en cultuur.
Gedurende en na haar studie is zij veelvuldig en lange periodes in Centraal Azië geweest. Daar voerde zij in 1996 haar afstudeeronderzoek uit, ondernam ze in 1997/1998 journalistieke projecten en werkte zij in 2007 als migratie-deskundige voor een internationale organisatie. Sinds 2009 neemt ze verkiezingen waar tijdens OVSE-missies in landen van de voormalige Sovjet-Unie.
In 2008 volgde zij de docentenopleiding NT2 bij Radboud In'to Languages en begon ze te werken als docent NT2, vanaf 2009 aangevuld door de functie van coördinator inburgering. De opleiding rondde ze in 2009 succesvol af. In 2012 begon ze les te geven bij Ad Appel. Ze volgde in 2015/2016 de opleiding tot docent TPRS, waarvoor ze het certificaat ontving.
Kirsten was nauw betrokken bij de totstandkoming van de oefentoetsen spreekvaardigheid A1 en A2 van AATT (You Tube) en van het studieboek Inburgeringsexamen A2. Ze is mede-auteur van de studieboeken Inburgering A1, Inburgering A2 en Inburgering B1.
Ze is in opdracht van CITO en Bureau ICE beoordelaar voor het Staatsexamen NT2 geweest.

Andere teamleden bij Ad Appel Taaltrainingen

Lotte van Steeg (1963) – studeerde Spaans.
Zij heeft docentenopleidingen Spaans en NT2 gedaan.
Lotte is docent sinds 1998 en werkt vanaf 2011 bij Ad Appel.
Janneke Hofman (1974) – studeerde Nederlands en deed de opleiding tot Docent NT2 aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze werkt als docente NT2/inburgering en ook als tekstschrijfster. Janneke werkt sinds oktober 2017 bij AATT.
Marjolein Joosen (1983) – studeerde Pedagogische Wetenschappen en heeft zich daarbij gespecialiseerd in leerproblemen. Ze heeft later de docentenopleiding NT2 gevolgd in Utrecht. Marjolein werkt sinds begin 2019 bij Ad Appel Taaltrainingen. Daarnaast werkt ze als tekstschrijver en corrector. Marjolein verzorgt lessen in Aerdenhout en online lessen via Facebook Messenger Rooms. Zij verzorgt voor u graag uw privélessen.
Tanja Verhaegen (1968) – studeerde Marketing in België en werkte daarna lang in het (internationale) bedrijfsleven. In 2015 volgde zij de opleiding tot NT2-docent aan de Hogeschool Utrecht. Tanja is ook gecertificeerd ONA-begeleider.
Voor AATT begeleidt Tanja cursisten bij ONA-workshops in Aerdenhout en verzorgt zij online lessen via Facebook Messenger Rooms.

Nikkie Menting (1993) – studeerde Algemene Sociale Wetenschappen, in Amsterdam. Voor studie en werk woonde zij in Brazilië, Jordanië en India. Momenteel studeert zij Nederlands als Tweede Taal en Meertaligheid in Amsterdam. Nikkie geeft lessen via Facebook Messenger Rooms.

Anke de Jong (1961) – studeerde Geschiedenis en Boek- en Bibliotheekwetenschap. In 2015 heeft zij de opleiding NT2-docent gevolgd aan de aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en geeft sindsdien on- en offline taallessen. Daarnaast werkt Anke in de bibliotheek als taal-lezenprogrammamaker. Zij verzorgt sinds februari 2021 onlinelessen voor AATT via Facebook Messenger Rooms.


Claudia Kuijpers  (1965) – studeerde Frans aan de Fontys Lerarenopleiding Tilburg en volgde de Nt2 opleiding bij Radboud in'to languages in Nijmegen. Sinds 2004 geeft ze Franse en Nt2 lessen in het voortgezet onderwijs en het bedrijfsleven. Ook geeft ze privélessen. Claudia verzorgt sinds februari 2021 voor AATT online lessen via Facebook Messenger Rooms.
Zij verzorgt voor u graag uw privélessen.

Caluke van Hoften (1959) – studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en werkte in het onderwijs en de culturele sector.
Ze volgde de NT2 opleiding aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Ze werkt sinds 2017 als NT2 docent en daarnaast is ze hertaler bij uitgeverij Eenvoudig communiceren. Sinds januari 2021 verzorgt Caluke voor AATT online lessen via Facebook Messenger Rooms.